Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

QUALITY CULTURE

Ξανά εγώ...
μετά την πολύ ωραία συζήτηση στη Στεμνίτα σκέφτηκα πως θα ήθελα να δω την quality culture, είναι μια έννοια που εμφανίζεται ότι επηρεάζει στο διδακτορικό μου τη δράση και σκέψη ΣΣ και εκπαιδευτικών.
τι θα λέγατε να κάναμε καταρχήν ένα brain storming για την έννοια αυτή;
1.τι είναι quality culture στην εκπαίδεση;
2. ποια τα αποτελέσματά της;
3. μπορεί να αλλάξει;

ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ

Χρίνια πολλά σε όλους. ό,τι επιθυμείτε και κυρίως υγεία και χαμόγελα.
ήθελα να εκφράσω έναν προβληματισμό μου, σας έχει συμβεί και κυρίως σε αυτούς που είναι στη φάση της έρευνας να νιώθετε ότι τελικά δεν κάνετε και τίποτα που θα προσφέρει και πολύ τελικά, οκ θα περιγράψει μια κατάσταση, μπορεί να την ερμηνεύσει κιόλοας αλλά μετά τι; ένα διδακτορικό σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να προτείνει λύσεις ή να βίσκει τις μαγικές συνταγές, τα συναισθηματά σας ως ερευνητές θέλω, ή τέλος πάντων τις σκέψεις σας (ανάλογα με τα κίνητρα που έχει καθένας και τον οδήγησαν και οδηγούν σε αυτόν τον δρόμο)
φιλιά

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Συνέδριο

Για όσους ενδιαφέρονται θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στην Αθήνα τον Ιούλιο με θέμα την διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Για περισσότερα στο www.iaie.org/athens

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Καλησπέρα,
θα ήθελα τη γνώμη όσων έχουν την εμπειρία και μη σχετικά με τις δυσκολίες διεξαγωγής έρευνας.
Συγκεκριμένα ο προβληματισμός μου είναι αν έχει νόημα να πιέζουμε το υποκείμενο του δείγματός μας να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη ή να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο..
αν πιεστεί το υποκειμενο και αν υποθέσουμε ότι πράγματι δεν το χάνουμε από το δείγμα μας, δεν είναι πολύ πιθανό να είναι επιφυλακτικό, ίσως και λίγο ερριστικό επειδή "βρήκαμε ΄τρόπο να το καταφέρουμε" ; κατά πόσο λοιπόν μια τέτοια συνέντευξη ιδιαίτερα θα στηρίζεται στις βάσεις που επιθυμούμε σύμφωνα με την βιβλιογραφική ανασκόπηση στη στη μεθοδολογία;

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Πανεπιστήμιο και Ποιότητα

Ένα ακόμα ενδιαφέρον κείμενο στη θεματική "πανεπιστήμιο και ποιότητα".
Το έχω βάλει στο: http://www.elemedu.upatras.gr/index.php?section=589&itemid691=749&secondary=963

Ευρωπαϊκή Ενωση και Πανεπιστήμιο

...και αυτοί τον χαβά τους! Η απόλυτη νεοφιλελεύθερη βλακεία μόλις εκδηλώθηκε από τη βρυξελιότικη γραφειοκρατική νιρβάνα που και πάλι αποδεικνύεται στην κοσμάρα της. Ναι είμαι θυμωμένος!
Δείτε: http://ec.europa.eu/education/news/news1103_en.htm

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ένα άρθρο σχετικά με την κοινωνική έκρηξη που ζήσαμε

Τώρα που φαίνεται να καταλαγιάζουν τα πράγματα, είναι καιρός για περίσκεψη, ανάλυση και κατανόηση, σας στέλνω ένα κείμενο που είχε γραφτεί τον Ιανουάριο του 2008 για ένα συλλογικό τόμο που δεν ξέρω αν τελικά βγει ποτέ. Θα το βρείτε στο: http://www.elemedu.upatras.gr/index.php?section=589&itemid691=749&secondary=963

Βιβλιογραφία B.Berstein

Χάρη στη βοήθεια της Αννας της Τσατσαρώνη έχουμε μια πληρέστερη βιβλιογραφία του/και για τον B.Bernstein. Θα τη βρείτε αρνητημένη στο :
http://www.elemedu.upatras.gr/index.php?section=589&itemid691=749&secondary=963

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Προβληματισμοί περί δημοσιεύσεων

Αντιγόνη εδώ ουσιαστικά απαντώ στο σχόλιο σου για το άρθρο Publishing as Prostitution (που βρίσκεται αναρτημένο πιο κάτω για όσους δεν το έχουν ακόμα δει).
Ποιά είναι η κοινή λογική και πρακτική: όλοι (στο χώρο μας) έχουμε στο κεφάλι μας ταξινομήσεις και ιεραρχήσεις περιοδικών. Συνεπώς αυτή είναι μια "φυσική" διαδικασία. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να υπάρξει μια ΕΠΙΣΗΜΗ τέτοια ιεράρχηση. Δεν θα πάρω την Ελλάδα ως παράδειγμα και αποφεύγοντας και την αναφορά σε κράτη, θα πω ότι στις Θετικές Επιστήμες, το citation index είναι μια πρακτική δεκαετιών. Συνεπώς, αν κουβεντιάζαμε με ερευνητές του χώρου αυτού δεν θα μας καταλάβαιναν ή θα μας θεωρούσαν απαρχειωμένους.
Σε ό,τι αφορά τις Κοινωνικές Επιστήμες, στις μεν ΗΠΑ υπάρχει η αντίστοιχη ταξινόμηση, ενώ τέτοια "προσπάθεια" γίνεται και στην Ευρώπη, για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού αντίστοιχου.
Όλα λοιπόν είναι καλά γινομένα; Όχι!!! Οι εκδότες, συνήθως μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι (στο εξωτερικό) με διάφορα κόλπα, συνήθως αναρτήσεις στο διαδίκτυο, προσπαθούν να διογκώσουν τον αντίκτυπο των περιοδικών τους ("κτυπήματα" στην έκδοση ή σε περιλήψεις άρθρων), οι υπεύθυνοι των περιοδικών, κυρίως μέσω των αξιολογητών που χρησιμοποιούν, προωθούν συγκεκριμένα άρθρα (πχ. για να δημοσιεύσεις ένα άρθρο πρέπει να έχεις τη "σωστή" βιβλιογραφία ή να αποδεκτείς να τη βάλεις...) για να φουσκώσουν τον ερευνητικό αντίκτυπο του περιοδικού τους, κτλ. Γιαυτό κιόλας τα σοβαρά περιοδικά σου επιστούν την προσοχή ότι στη βιβλιογραφία σου πρέπει να έχεις μόνο τη βιβλιογραφία που χρησιμοποιείς στο κείμενό σου. Αλλά και πάλι...
Τέλος, πάντων, είναι κοινός τόπος ότι τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας αλληλο-αναφέρονται και δημιουργούν ένα "κλίμα" ή μια τάση. Συνεπώς μεγάλες και σταθερές ερευνητικές ομάδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να "φαίνονται", άρα να θεωρούνται "καλές", συνεπώς "ποιοτικές" και έτσι να είναι ψιλά στο ranking.
Η δική μου εμπειρία λέει ότι σε γαλλικό περιοδικό ΔΕΝ περνούσε άρθρο, τη δεκαετία του '90, που είχε στο κείμενό του τη λέξη "ιδεολογία" (διότι, ο συγγραφέας θεωρούνταν μαρξιστής, άρα ξεπερασμένος!). Από εδώ λοιπόν μπορείς να καταλάβεις ότι η "ποιότητα" και το ranking μπορεί να σχετίζονται και με έλεγχο ιδεών και αξιών!
Βέβαια, έχει ενδιαφέρον ότι ενώ εμείς στις Κοινωνικές Επιστήμες το κάνουμε θέμα και φωνάζουμε (πρακτικά εμείς αντικαθιστούσαμε τη λέξη "ιδεολογία" με τη λέξη "φιλοσοφία" και το άρθρο πέρναγε τη λογοκρισία του...νεο-φιλελευθερισμού...), στις Θετικές Επιστήμες οι αντιδράσεις δεν είναι τόσο οξείες. Γιατί κι εκεί υπάρχει θέμα. Για παράδειγμα, επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης, δεν μπορούν εύκολα να δημοσιεύσουν....
Η πολιτική χρήση του ranking: στη Γαλλία, στο πλαίσιο της αξιολόγησης ερευνητικών ομάδων και ερευνητών, με βάση το πρόπλασμα της ευρωπαϊκής λίστας (ERIH) του ESF (που οι Γάλλοι τη λένε ...γαλλική λίστα!), οι ερευνητές χωρίζονται σε "δημοσιεύοντες" και "μη δημοσιεύοντες". Οι δεύτεροι είναι αυτοί που ΔΕΝ δημοσιεύουν σε περιοδικά της λίστας!!!!
Για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει δες στην ιστοσελίδα μου δύο κείμενα http://www.elemedu.upatras.gr/?section=589&itemid691=749&secondary=963
(δυστυχώς για σένα γαλλικά, αλλά πάλεψέ το λίγο) του περιοδικού bulletin de phychologie ενός πολύ καλού και γνωστού περιοδικού που ταξινομήθηκε "C". Λοιπόν, πέραν των αμφισβητήσιμων κριτηρίων, το περιοδικό που "τα πήρα άγρια" εφάρμοσε τα κριτήριά τους (δες το άρθρο) και απέδειξε ότι η ταξινόμηση δεν έχει ακολουθήσει τα κριτήριά της!!!!!
Στην αντίστοιχη ελληνική λίστα, α) δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά περιοδικά, β) φαίνεται ότι οι μόνοι που κινητοποιήθηκαν ήταν ψυχολόγοι και ιστορικοί, γιαυτί έβαλαν περιοδικά τους, και γ) τελείως κατά τύχη τα περιοδικά που έστειλε η Ελλάδα κινούνται στον άξονα "Θεολογία-Βυζάντιο-Μακεδονία-Θεσσαλονίκη"!!!
Παρεπιπτόντως η ταξινομητική λίστα προβλέπεται στην Ελλάδα από το Νόμο 1268/82!
Πρακτικό: το τεύχος της Σύγχρονης Εκπαίδευσης κυκλοφορεί από την Παρασκευή στην Αθήνα και από σήμερα στην επαρχία. Προφανώς δεν μπορώ να αναρτήσω τα άρθρα μου (είναι δύο και το δεύτερο σε ενδιαφέρει) γιατί θα μας πάνε μέσα... Οπότε, ψάξε να το βρεις!
Επιμύθιο: όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να σε τρομοκρατούν, είναι μέσα στο παιχνίδι (της ζωής, της κοινωνικής και επαγγελματικής δυναμικής). Ας όψεται η Εύα, το μύλο της και ο λιχούδος ο Αδάμ!!!!!

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Βιβλιογραφία για τον Berstein (draft)

Στην ιστοσελίδα http://www.elemedu.upatras.gr/?section=589&itemid691=749&secondary=963
σας έχω αναρτήση μια πρώτη εκδοχή βιβλιογραφίας του Berstein (draft).

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Βιβλιογραφία Τριτοβάθμιας

Πρόκειται για μια (ελληνική κυρίως) βιβλιογραφία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (προγράμματα, αξιολόγηση κτλ).
Δεν είναι απολύτως επίκαιρη, φτάνει μέχρι το 2003-4, αλλά νομίζω ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους ασχολούμαστε με αυτά για να οργανώσουμε τις δικές μας βιβλιογραφίες.
http://rapidshare.com/files/172419222/bibliografia_tritobathmia.doc.html

Τι προσέχω όταν "επισυνάπτω" αρχεία

Γενικά όπως ίσως έχετε διαπιστώσει δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Επισημαίνω μόνο την περίπτωση του ονόματος αρχείου που "ανεβάζετε". Ας είναι με λατινικούς χαρακτήρες.

ΣΧΟΛΙΟ

Καλημέρα και καλό μήνα και από μένα!
Λεωνίδα τα κατάφερες, αν και το άρθρο το γνωρίζω, είναι καλό, την εντάσσει στο συγκείμενο κάθε φορά, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό, κάτι τέτοιο ισχύσει και σήμερα για αυτό και ορίζεται διφορετικά, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων, και για αυτό και αποφεύγεται να δίνεται ορισμός από αυτούς που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ποιότητα

Καλό μήνα σε όλους! Προσπαθώ να κάνω την πρώτη μου ανάρτηση. Αν τελικά τα καταφέρω θέλω επιβεβαίωση. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα άρθρο του Δ. Ματθαίου για την ποιότητα στην εκπαίδευση που βρήκα ενδιαφέρον και ίσως δεν το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το θέμα. Το βρήκα συγκροτημένο και καλοσχεδιασμένο. Δεν αφορά στα ήδη γνωστά περί ποιότητας αλλά προσπαθεί να αμφισβητήσει την έννοια της και να την επαναπροσδιορίσει ιστορικά. Προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για κάτι που υπάρχει ήδη από το 19ο αιώνα και φτάνει σταδιακά ως τις μέρες μας με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, εννοιολογικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Για όποιο λάθος παρακαλώ δείξτε κατανόηση και υπομονή. Αυτά. Λεωνίδας
Ματθαίου, Δ. (2007). Ποιότητα και εκπαίδευση. Ιδεολογικές ορίζουσες, εννοιολογήσεις και πολιτικές - Μια συγκριτική θεώρηση. Επιθεώρηση Επιστημονικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων, 13 (10), 10-32.
http://rapidshare.com/files/169110272/Quality_in_Education.pdf.html

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Τρία αρθράκια

Σας έχω αναρτήση στην ιστοσελίδα: http://www.elemedu.upatras.gr/index.php?section=589&itemid691=749&secondary=963
τρία αρθράκια που μπορεί να ενδιαφέρουν την Αντωνία, το Μήτσο, τον Λεωνίδα, την Αλμπα και την μαριάννα.

Βιβλιογραφία για τον Weber (draft)

Μια ελληνόφωνη και αγλόφωνη (βιβλία και άρθρα) βιβλιογραφία του Weber και για το Weber θα βρείτε στο: http://www.elemedu.upatras.gr/index.php?section=589&itemid691=749&secondary=963

Δύο κειμενάκια περί Weber

Μια που χθες μιλάγαμε για Weber, πάρτε μια ιδέα από αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο:
http://savalas.gr/pr/22583.pdf
Επίσης ένα άρθρο σχετικό με εκπαιδευτική πολιτική είναι και το:

http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en|el&u=http://www.rhs.ac.uk/bibl/xSearch.asp%3Fdatabase%3Ddcatalo%26rf%3D200410789&prev=/translate_s%3Fhl%3Del%26q%3D%25CE%2592%25CE%25B9%25CE%25B2%25CE%25BB%25CE%25B9%25
CE%25BF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AF%25CE%25B1%2B%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%2B%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD%2BWeber%26tq%3DBibliography%2
Bfor%2BWeber%26sl%3Del%26tl%3Den

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ενδιαφέρον άρθρο για τη διαδικασία δημοσίευσης κειμένων

...και ένα εξαιρετικά χρήσιμο κείμενο προς ανάγνωση και σκέψη με τίτλο: publishing as prostitution?:
http://rapidshare.com/files/168331595/Publishing_as_Prostitution_Frey_B.pdf.html

Υποσ.
Αυτό μπορείτε εναλλακτικά να το πάρετε κι από την ιστοσελίδα: http://www.elemedu.upatras.gr/?section=589&itemid691=749

Βασική Βιβλιογραφία

Σας επισυνάπτω τη βελτιωμένη έκδοση της βασικής βιβλιογραφίας που αφορά:
α. εκδόσεις σχετικές για το πως γράφεται μια διατριβή
β. μεθοδολογία
γ. εξειδικευμένη βιβλιογραφία για ζητήματα όπως: Δίκτυα, Θεσμοί, Πανεπιστήμιο, Ευρώπη, Ταυτότητες, Διαπολιτισμικότητα, Εθνη και Εθνικισμοί, κτλ
δ. εξειδικευμένη βιβλιογραφία για διάφορους σημαντικούς θεωρητικούς όπως ο Bourdieu

Θα βρείτε επίσης ενδείξεις για το που μπορείτε να βρείτε τα βιβλία αυτά
Διεύθυνση πρόσβασης στη βιβλιογραφία:
http://rapidshare.com/files/168313576/__931___965___963___964___951___956___945___964___959___
960___959___943___951___963___951_2.xls.html

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Θεματική βιβλιογραφία -Διαδικασία Μπολώνιας (2002-2007)

Καλημέρα
Η πρώτη μου προσπάθεια για επισύναψη...
Πρόκειται για μια θεματική βιβλιογραφία σχετική με τη διαδικασία της Μπολώνια από το 2002 μέχρι και το 2007.
http://rapidshare.com/files/166837759/Bologna_Process_litrature_review_2002-2007.rtf.html

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Δοκιμή επισύναψης αρχείου

Καλημέρα σε όλους
ως δοκιμή διάλεξα να επισυνάψω ένα αρχείο της UNESCO για την ποιότητα στην εκπαίδευση:

http://rapidshare.com/files/165872783/147093e.pdf.html

(σκέφτηκα να ΄βάλω 2 ετικέτες (1 για τη θεματική του αρχείου και 1 επειδή η ανακοίνωση περιέχει κάποιο άρθρο-έκθεση-βιβλίο)

καλή αρχή

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

"Επισυνάπτοντας" αρχεία













Βήμα 1. Πηγαίνουμε στην διεύθυνση http://www.rapidshare.com/
Βήμα 2. Κάνουμε upload το αρχείο που μας ενδιαφέρει. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και το αρχείο από τον η/υ μας έχει φορτωθεί στον χώρο του rapidshare, θα βγεί μια διεύθυνση αυτού του αρχείου, την οποία επισυνάπτουμε στο κείμενο.

Π.Χ. έχω ανεβάσει για σας ένα αρχείο που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ακολουθώντας το λινκ:

http://rapidshare.com/files/165751443/14._Eftases_Hdh.mp3.html

Βήμα 3. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί για το αρχείο φυσικά να επιλέξετε free user.
Βήμα 4. Αν όλα έχουν πάει καλά αυτή τη στιγμή φτάσατε ήδη.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

1. Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να συννενοηθούμε στο σεμινάριό μας για τη χρήση των ετικετών πριν το υλικό που ανεβάζουμε γίνει αρκετά μεγάλο
2. Δημήτρη επειδήτουλάχιστον εγώ είμαι μάλλον κάπως άσχετος και δεν τα κατάφερα, θα μπορούσες να μας πεις στο σεμινάριο πως να ανεβάζουμε αρχεία στο ιστολόγιο;

3. Αν και είναι ένα συνέδριο Πολιτικών Επιστημών, σας το στέλνω... Αντέγραψα μόνο την πρώτη σελίδα του προγράμματος:

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
[Κ.Π.Ε.]

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»


Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, Αθήνα

Συνέδριο

Καλημέρα
στις 22-05 -09 έχει στο Ρέθυμνο συνέδριο με θέμα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Συνέδριο

4ο International Conference on Interdisciplinary Social Sciences
Athens, 8-11 Jule 2009
http://www.SocialSciencesConference.com/
Call for papers-Deadline: 14/11/2008

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Για την Αντωνία

Αντωνία, δες αυτό το site, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πληροφορίες,
Δυστυχώς όμως είναι γαλλικό.
προσπάθησέ το όμως.
http://www.romeurope.org/?cat=17

Προσεχές Συνέδριο

Για δείτε αυτό:

Sixth International EUREDOCS Conference

BEYOND CHANGE

Transformation, continuity and inertia

in Higher Education and Research

Centre de Sociologie des Organisations (Sciences-Po and CNRS)

Paris - France

29-31 May 2009

1. What is EUREDOCS?

1.1 The Network

EUREDOCS is a network of European doctoral students working on issues related to the Europeanization of higher education and research. The network was created upon the initiative of Sylvain Kahn (Director for European Affairs) and Christine Musselin (director of the Centre de Sociologie des Organisations) at Sciences Po in Paris.

It aims to facilitate and enable more communication among doctoral students and new doctoral candidates working on issues related to the Europeanization of higher education and research. The network also aims to promote publication and dissemination of research results and to facilitate exchange and mobility among young scholars in this field.

EUREDOCS is an interdisciplinary network and accepts membership from doctoral students and recent doctoral candidates in sociology, political science, economics, history, and educational studies.

Europeanization of higher education and research is to be understood in a broad sense. It obviously addresses the Europeanization of national higher education and research policies. It also includes the analysis of the (potential) harmonisation, standardisation, convergence or normalisation processes that might affect the structure, academic curricula, accreditation procedures, the quality assessment and

assurance systems, academic career patterns, the role of higher education institutions in local or regional development, the structure of university governance, the production of knowledge, the relationships between research and industry, the institutional structures for teaching and/or research etc. Furthermore, it deals with the role of supra-national bodies in these processes, the influence of American models, the impact of internationalisation etc.

1.2 The Activities

The activities of the EUREDOCS network mainly consist of:

  • an annual international conference,
  • a directory collecting detailed information about doctoral students and recent doctoral candidates and about their PhD topics in progress or recently defended in the field of Europeanization of higher education and research,
  • a website which is designed to be a resource for doctoral students and recent doctoral candidates.

1.3 The Euredocs Scientific Committee

In order to develop and run this network, Sciences Po has founded a scientific committee composed of six well-known European research centres and their representatives:

· CIPES, Center for Research in Higher Education Policies, Portugal (Alberto Amaral)

· CSO, Sciences Po and CNRS, France (Christine Musselin)

· CHEPS, University of Twente, Netherland (Jürgen Enders)

· Institute of Education, University of London, United Kingdom (Penny Burke)

· International Centre for Higher Education Research (INCHER-Kassel) , University of Kassel, Germany (Barbara Kehm )

· OSPS, University of Lausanne, Switzerland (Gaële Goastellec)

· Stein Rokkan Centre for Social Studies, University of Bergen, Norway (Ivar Bleiklie)

The conferences are organised jointly by the members of the Scientific Committee who also review the papers submitted. The Scientific Committee will also select the best papers of each conference and look for a possibility to publish them in an international journal.

2. The EUREDOCS Conferences

One of the objectives of the EUREDOCS network is to organise annual international conferences for doctoral students and new doctoral degree holders (Thesis defence no longer ago than January 2007) related to the EUREDOCS thematic priorities and interests. These conferences aim to:

  • promote exchange, foster discussion and reflection among doctoral students and recent doctoral degree holders,
  • encourage them to write and present papers at academic meetings and conferences,
  • provide practical experiences as discussants and commentators,
  • foster scientific exchange and debates.

We expect the conferences to represent opportunities for doctoral students and new doctoral candidates to find a place dedicated to their work, where they can present contributions and where they are confronted with different perspectives, where they will meet senior researchers who will act as moderators or be part of audience. The conferences also serve as an opportunity for further cooperation and exchange.

The papers presented at the conference will be made available on the EUREDOCS website after the conference and will thus be widely disseminated. We expect that many of them can then be revised for publication in different journals. The members of the Scientific Committee will support this process.

Each conference provides an opportunity for a limited number of contributors (between 12 and 16) to present a paper on a focused issue (which is part of a PhD thesis but normally not the whole project), in order to allow debates and develop relationships among participants sharing common interests and knowledge on a common theme. For each conference a new topic will be explored, a call for proposals will be disseminated and the Scientific Committee will select the best from among the submitted proposals.

The previous EUREDOCS Conferences were held at Sciences Po in Paris (2004), at the Stein Rokkan Centre in Bergen (2005), at the International Centre for Higher Education Research, University of Kassel (2006), at the Centre for Higher Education Studies, School of Educational Foundations and Policy Studies, Institute of Education, University of London (2007) and at the CIPES, Center for Research on Higher Education Policies, University of Porto and University of Aveiro (2008).

3. The Conference Venue for 2009

The Sixth EUREDOCS Conference will be organized by the CSO (Centre de Sociologie des Organisations, Sciences Po and CNRS) and be held at Sciences Po from 29 to 31 May, 2009 (Friday till Sunday).

4. Organisation of the 2009 EUREDOCS Conference

The Conference will be organised in four sessions (one each on Friday and Sunday and two on Saturday) of approximately four hours duration. In each session no more than four papers will be presented and discussed (45 to 60 minutes for each paper). The attendance of doctoral students without contributing a paper is possible. Participants without a paper have to cover their own expenses.

All papers selected for presentation should be available by 30 April 2009

Participants and discussants will be asked to read the papers before the beginning of the Conference. Contributors will have 15 minutes to present a short version of their paper. For each paper a discussant will be assigned from among the other participants presenting a paper to comment on the presented paper. The discussant can comment for 15 minutes as well. Then a general discussion will follow taking about 15 to 30 minutes. We expect each contributor to attend the whole Conference.

Each session will be chaired by a senior researcher, usually a member of the Scientific Committee.

Contributors have to pay themselves for their travel costs. Accommodation and meals in Paris will be covered by the organisation.

5. The Conference Theme

The 6th EUREDOCS Conference will focus on the theme: “Beyond Change: Transformation, Continuity and Inertia in Higher Education and Research”.

Higher Education and Science studies systematically focus on the changes that have occurred all over Europe for the last three decades. Two main perspectives are frequently prevailing in these analyses. First, it is often taken for granted that major and dramatic changes have been occurring. Second, the changes under study are more often considered equivalent to reforms than to less explicit and voluntary transformations. These perspectives allowed the production of substantial research work highlighting the priorities, the rationales, the challenges and the drivers of those reforms.

However, and by contrast, little attention has been paid to less visible, incremental, or unexpected change. Likewise, continuity and inertia have also been neglected. They often have been resumed to resistance towards change.

This conference therefore aims at developing a deeper understanding of change by assessing what is changing and what is not. The focus will equally be on continuity, inertia and change.

During the 2009 EUREDOCS Conference, we thus want to explore the nature and the scope of change, continuity and inertia, both from a substantive and a methodological perspective. Two main sub-themes will be addressed.

(a) Characterizing change, continuity and inertia

This first sub-theme invites proposals on the nature and the scope of change, continuity and inertia.

Based on empirical evidence, papers should characterize and analyse the different levels, paces and temporalities of change. Interactions between processes taking place at different levels should be questioned and special attention should be paid to the timing and the sequencing of those changes.

Contributions may also address mechanisms explaining continuity or inertia: beyond the too often trivial use of the notion of path dependence, mechanisms such as embeddedness of existing institutional settings, coupling/decoupling between practices and discourses, punctuated equilibria, professional resistance should be taken into account. In the same way, mechanisms leading to discreet changes (changes that are not tightly linked with enforced and/or voluntary reforms) should be analysed and characterized: notions such as shifting paths, incremental and gradual changes etc. could be very useful to go in this direction.

(b) Measuring change, continuity and inertia

The second sub theme will be dedicated to the theoretical and methodological dimensions of the analysis of change, continuity and inertia.

A first issue deals with the framing of the empirical research design and its consequences on the way change, continuity and inertia are assessed. How does the definition of the analysed periods affect the outcome of the research and the measurement of the degree of change, continuity and inertia? Which dimensions of change are better addressed thanks to monographs or comparisons? Which impact does the focus on micro-trends or macro-dynamics have on the conclusions of the research? How to choose between studying reforms versus studying organizational routines, or studying policy elites versus street level bureaucrats?

A second issue deals with the choice and the potential combinations of methodological and theoretical tools. How to build empirical indicators to address change and inertia? What could be the indicators of inertia? How to combine different conceptual lenses? How to combine a thick description with a quantitative approach? How can they benefit from each other?

6. Invitation to Submit a Proposal

The deadline for the submission of a proposal is 25 January 2009.

Requirements:

Being a doctoral student or having recently (not earlier than January 2007) defended your thesis and working on a topic concerning the Europeanization of higher education and research as outlined in section 1.

Proposals:

Submit a one to two page proposal on a topic to be presented by using the proposal form at the end of this text. The proposal as well as the potential presentation must be in English.

Submission of proposals:

Proposals should be sent either by email to:

c.musselin@cso.cnrs.fr

or by regular mail to:

Christine Musselin

Director

Centre de Sociologie des Organisations

Sciences-Po and CNRS

19 rue Amélie

75007 Paris

FRANCE

Selection process:

The proposals will be reviewed by the members of the Scientific Committee of EUREDOCS.

The main assessment criteria will be the relevance of the proposal for the theme of the Conference. We will appreciate proposals based on solid empirical material (quantitative as well as qualitative) and including an appropriate theoretical framework. The evaluation of the proposals will take into account the number of years already spent working on the PhD thesis.

Replies will be sent by end of February 2009.

PROPOSAL FORM

Family name:

First name:

Email address:

Title of thesis:

Please tick the relevant box to determine your status:

First year Second year Third year ≥Fourth year Thesis defended

In month/year



Title of contribution submitted to EUREDOCS Conference:

Conference theme to which proposed contribution belongs to:

Characterizing change, continuity and inertia


Measuring change, continuity and inertia







Abstract (at least 15 lines but no more than one page):

Theoretical framework:

Empirical data and methodology used:





Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Καλημέρα και χρόνια πολλά λόγω της ημέρας!
για την Αντωνία θέλω να πω κάτι, βρήκα στον ΟECD άρθρο με τη μέθοδο που σας ανέφερα, μου το έστειλαν πρακτικά για την αξιολόγηση μεταναστών, δεν ξέρω αν αφορά και τσιγγανόπαιδες....

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Καλησπέρα! τα κατάφερα; αν και έπρηξα το Δημήτρη, Δημήτρη ευχαριστώ

να ενημερώσω ότι στο site http://www.oecd.org/ μπορείτε να στείλετε email να σας στέλνουν αρθρα σχετικά με την εκπαίδευση

επήσης για όσους ασχολούνται με αποτελεσματικότητα να ξέρουν ότι o Creemers που είναι ο πιο δυνατός στο χώρο τα τελευταία 2 χρόνια έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του, δε μιλά για σχολική αλλά για εκπαιδευτική αποτελεμσατικότητα και προτείνει μάλιστα ένα μοντέλο για να μετράται αυτή, όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ευχαρόστως...

επίσης ο Λεωνίδας μπορεί να μου πει τι ρώτησε ακριβώς στο κέντρο εκπαιδευτικής τεκμηρίωσης; αν θυμάμαι καλά κάτι είπες στο σεμινάριο

φιλιά και καή αρχή

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ενημέρωση

Από τη χθεσινή συνάντηση ενός σεμιναρίου ("Τα οργανωμένα συμφέροντα στην Ελλάδα") οι διευθύνσεις για 2 συνέδρια που γίνονται στη Αθήνα σε λίγες ημέρες:

http://eekp.kom.duth.gr/synedrio2008/Conf_Programme.pdf
http://www.karagiorgas-foundation.gr/index.htm

Το δεύτερο ξεκινά στις 6/11/08 στην Πάντειο (το τελικό πρόγραμμα θα βγεί σύντομα)
Ρίξτε μια ματιά
Άγγελος

υποστήριξη

Τελικά μάλλον θέλω βοήθεια...
κύριε διαχειριστή σου στέλνω email

καλή αρχή

Καλή αρχή στο δικό μας χώρο συνεργασίας
Αν και δεν είμαι πολύ σχετικός με την τεχνολογία πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά.
Δημήτρη θα δοκιμάσω αργότερα να βάλω και κάποιο αρχείο (να δω πως λειτουργεί). Αν δεν πάει καλά θα σου στείλω email ή μου απαντάς και από εδώ
Καλημέρα σε όλους
άντε και με το πτυχίο στο χέρι... σύντομα (αυτό για τους υπ.διδ.)
Άγγελος

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Δοκιμή

Αύριο έχουμε το σεμινάριο στις 12.00

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Καλή Χρονιά

Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά σε όλους μας με την ευχή να έχουμε Πρώτο Θέμα πάντοτε

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Καλώς τα

Καλώς τα πουλάκια μου από τα πέρατα της Γής. Εδώ θα βάζουμε τα πραγματάκια που θέλουμε να μοιραζόμαστε.