Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και στα Δανέζικα Πανεπιστήμια!

Over the Christmas period Morten Østergaard, Denmark’s minister for science, innovation and higher education, told a leading newspaper there were far too many courses at universities and the number would be significantly cut […]


3 σχόλια:

BarbaStam είπε...

Το "ΑΘΗΝΑ" στη Δανία έχει γίνει πριν μερικά χρόνια. Πιθανόν ίσως ένα "ΑΘΗΝΑ 2"...
Ουσιαστικά εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο πράγματα, ενα παλιό και ένα νέο.
Πρώτον, την παραδοχή ότι το 1ο πια πανεπιστημιακό πτυχίο είναι ουσιαστικά το Μάστερ και συνεπώς το "προπτυχιακό" χωρίς πολλές απαιτήσεις μπορεί να υλοποιείται από υποψήφιους διδάκτορες, νέους διδάκτορες και μετα-διδάκτορες καιμε πολύ μικρό κόστος... Είναι το κλασσικό ζήτημα του πως η μαζικοποίηση υποβαθμίζει τον κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο ενός πτυχίου. Το είχαμε αυτό και το'60 με την υποβάθμιση του απολυτηρίου της Β'βάθμιας.
Από την άλλη, το καινούργιο φαίνεται να είναι το άνοιγμα μιας συζήτησης για το αν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών, συνεπώς και των προγραμμάτων σπουδών άρα και των ιδρυμάτων...
Έχει ενδιαφέρον γιατί η νέα συζήτηση προφανώς έρχεται σε πλήροι αντίφαση με τον κυρίαρχο (;) λόγο περί κοινωνίας της γνώσης!

dgouvias είπε...

Η αντίφαση είναι παραπάνω από έκδηλη μέσα στην αναδιάρθρωση των ΑΕΙ σε όλον το κόσμο (δηλαδή "Κοινωνία της Γνώσης" από τη μια, και "έλεγχος & λογοδοσία" από την άλλη, που οδηγεί σε αξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα (outputs) των αν. σπουδών με φόντο τις περίφημες "ανάγκες της αγοράς εργασίας" (με άλλα λόγια, "τι αντίκρυσμα έχει το πτυχίο σου" σε μια μεταβαλλόμενη & ασταθή ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ).

Επίσης, αυτό για τη μαζικοποίηση των "προπτυχιακών", και την αντίστοιχη υποβάθμιση της "ανταλλακτικής τους αξίας" είναι δεδομένο πλέον παντού. Στην Ελλάδα δε, θα το δούμε πιο έντονα στη (μετα)μνημονιακή εποχή (αν υπάρξει ποτέ...).

dgouvias είπε...

Εννοώ, αν υπάρξει ποτέ το "μετά"!....
Δ. Γουβιάς.